İK Magazin - 25.07.2023

Aradığınız Adaya Şu Anda Ulaşılamıyor!

"Adayların beklentilerinin net anlaşıldığına ve değerli olduklarını bilmeye ihtiyaçları var."

Son dönemde işe alımda yaşanan olağanüstü daralma dikkat çekiyor. Global çapta yaşanan nitelikli eleman sıkıntısına ek olarak, Türkiye’de yaşanan gelişmeler, EYT düzenlemesi, asgari ücret zammı ve ekonomideki dalgalanmalar hemen her sektörde firmaların aradıkları elemanları bulmalarını zorlaştırıyor.  ManpowerGroup tarafından yayınlanan 2023 Yetenek Açığı Raporu’na göre her 5 şirketten 4’ü yetenek açığı sorunu yaşarken, açık pozisyonları kapatmakta her geçen gün zorlanıyor.

 

TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısının Mayıs 2023’te 8 milyon 567 bine ulaştığı kaydediliyor. Sektörden alınan bilgiye göre ise, açık pozisyonlara başvuru sayıları geçmiş yıllara göre gözle görünür şekilde azalırken, işe alım sürecine katılan adaylar işe girmek konusunda da fazla istekli görünmüyor.

 

Başta imalat olmak üzere tekstil turizm inşaat gibi emek yoğun sektörlerde ara eleman bulma sıkıntısı yaşanırken, şirketler, genel idare ve yönetim alanında başlangıç ve orta seviyeli pozisyonları doldurmakta da güçlük çekiyorlar.

 

İK Magazin Linkedin hesabı üzerinden yapılan anketin sonuçlarına göre açık pozisyonların işe alım süreçlerinin tamamlanması 4 ayı aşmış durumda.

 

Milyonlarca kişi iş ararken şirketler açık pozisyonları neden dolduramıyor? Şirketler ve adaylar neden ortak noktada buluşamıyor? Adaylar şirketlerden neler bekliyor?

 

İşe alımda yeni açılımlara ihtiyaç duyuluyor

 

İşe alımda şirketlerin yeni yaklaşımlar geliştirmesi gerektiğini belirten Procat İK Direktörü Feyza Güneş şunları söylüyor; “Adayların beklentilerinin net anlaşıldığına ve değerli olduklarını bilmeye ihtiyaçları var. Yeni nesil çalışan açısından iş sadece bir geçim kaynağı olmaktan çıktı. Bir başvuru yaparken adaylar firmanın marka imajı, çeşitlilik, kapsayıcılık, eşitlik konularına ne kadar önem verdiğini önemsiyor. Pandemiyle çalışma modellerindeki çeşitlilik sınırları ortadan kaldırdı. Artık çalışan adaylar daha fazla seçeneğe sahip. Bunların sonucunda alım süreleri de uzadı. Bu değişime değer veren çevik organizasyonlar bir adım öne çıkıyor. Tek planla devam etmek yerine şirketlerin alım süreçlerini bu değişime uyarlaması gerekiyor.

 

 

Habere buradan ulaşabilirsiniz.