Platin - 03.04.2023

Procat, “Müşterini Tanı” çözümü ile saniyeler içinde kimlik doğruluyor.

“2025 yılı için hedefimiz toplamda 13 projeyi sonuçlandırmak. Şu an en büyük heyecanımız patent başvurusu için hazırlandığımız kendi KYC ürünümüz.”

İletişim merkezi sektöründeki tecrübesini farklı alanlardaki Ar-Ge projelerine aktararak kendi kimlik doğrulama (KYC) çözümünü geliştiren Procat, yurt içi ve yurt dışı müşterilerine “Know Your Customer” süreçlerinde hizmet vermeye hazırlanıyor.

 

Procat, 2004’ten bu yana müşterilerinin iletişim merkezlerinin dünya standartlarına ulaşması için çalışan, sektörün lider şirketlerinden biri. Kurumsal Performans Yönetim Platformu, CX Platform ve Speech Analytics gibi çözümler sunmanın yanı sıra; müşterilerinin yeni dijital kanallarını etkinleştirerek müşteri hizmetlerini iyileştirmesine ve proaktif müşteri deneyimini güçlendirmesine yardımcı oluyor. Know Your Customer (KYC) yani “Müşterini Tanı” uygulaması da bunlardan biri.

 

İletişim (çağrı) merkezi sektörünün önemli oyuncularından Procat’in, 2018 yılında kurduğu Ar-Ge merkezi, 5 yılda yüzde 92 büyüme kaydetti. Sektöründeki tecrübesini farklı alanlardaki Ar-Ge projelerine aktararak kendi kimlik doğrulama çözümü Know Your Customer’ı (KYC) geliştiren Procat, patent başvurusu yapmaya hazırlanıyor. Procat Profesyonel Servisler ve Ar-Ge Direktörü Engin Bıçakçı, KYC’nin hem kişiler hem de kurumlar için önemini anlattı:

 

“2018 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezimizin tescil edilmesiyle birlikte, çağrı merkezi sektörüne yön verecek teknolojiye dayalı birçok önemli çözüm ürünü geliştirdik. Böylece teknolojiyi dışarıdan ithal ederek yüksek bütçeli ve uzun zaman alan çözümler sunmak yerine, firmaların ihtiyaçlarına uygun çözümleri, kendi ekibimizle üreterek yüzde yüz yerli hizmet fırsatı sağlıyoruz. Makul maliyetlerle çok daha hızlı hizmet sunma kabiliyetine sahibiz. Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Old Dominion University ile gerçekleştirdiğimiz akademik iş birlikleri sayesinde, katma değeri yüksek yazılımlar üreterek iletişim merkezlerinin standartlarını yükseltme hedefindeyiz. Odağımızda dijital çözümler, BOT, yapay zekâ, konuşma tanıma teknolojileri, biyometrik doğrulama, iş zekâsı, müşteri hizmetlerine yönelik performans yönetimi araçları, satış ve tahsilat konuları var. 2025 yılı için hedefimiz toplamda 13 projeyi sonuçlandırmak. Şu an en büyük heyecanımız patent başvurusu için hazırlandığımız kendi KYC ürünümüz.”

“Hedefimiz öncelikle Avrupa’ya teknoloji ihracatı.”

 

“Şu anda Procat’in patent almayı bekleyen en taze projesi KYC, kimlik doğrulamadaki güvenlik açığı sebebiyle son günlerde sıkça konuşulan ve kimlik doğrulama problemi üzerine geliştirdiğimiz bir ürün. Tamamen Türk mühendislerin tescilini taşıyacak. Amacımız bu ürünü tüm dünyada kullanılır bir seviyeye getirerek, önemli bir teknoloji ihracatına imza atmak. Öncelikli hedefimiz Avrupa pazarı sonra da tüm dünyaya açılmak. Ayrıca, 2024 verilerine göre dünyada KYC çözümleri için pazar payı yaklaşık 57 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Teknoloji geliştikçe sahteciliğin artması dijital ortamda güveni sağlama ihtiyacını artırıyor. Finansal kurumlar ve diğer birçok işletme için; dolandırıcılık ve sahtecilik girişimlerini engelleme, müşterilerin gerçek kişiler olduğunu kanıtlama ve müşterinin dürüstlüğünden emin olma gibi amaçlara hizmet edecek uygulamalar da önem kazanıyor. Haliyle pek çok senaryoda KYC (Müşterini Tanı) çözümleri gerekli hale geldi. KYC’nin ülkemizde hızla yayılıp kısa sürede Avrupa pazarında da yer edineceğini düşünüyoruz.”

 

“Bankalar, kripto para borsaları ve online pazar yerleri için kritik bir konu.”

 

“KYC, özellikle finans kuruluşlarının müşteri edinimi süreçleri için kara para aklama ile mücadelede önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Kurumun müşteri doğrulama ve dijital hizmet verme gibi diğer aşamalarında, daha iyi performans göstermenin ilk adımı olduğu için de hayli kritik. Bankalar, faktoring firmaları, noter, yatırım firmaları, dijital cüzdanlar, kripto para borsaları, online pazar yerleri ve araç kiralama uygulamaları gibi dijital ortamda kimlik doğrulama ihtiyacı olan pek çok kurum bu çözüme ihtiyaç duyuyor. KYC çözümümüz, kullanıcının kimlik bilgilerini manuel olarak girmesine gerek kalmadan, görüntülü görüşme esnasında kameradaki kişinin kimliğinin doğrulanmasına dayanıyor. Örneğin bir bankada şubeye gitmeden hesap açarken veya zaman içinde periyodik olarak müşterinin kimliğini tanımlamak ya da doğrulamak için güvenlik teyidi ihtiyacı duyulan işlemlerde son derece önemli. Özellikle bankaların, müşterilerinin gerçekte iddia ettikleri kişiler olduğundan emin olmaları için kritik öneme sahip.”

 

“Sektöründe patent başvurusu yapan ilk Ar-Ge merkezi olduk.”

 

“Bu projemiz için 2 yıldır çalışıyoruz. Bu zaman zarfında Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarının sahtecilik kontrolü, OCR, MRZ ve NFC ile kimlik bilgilerinin alınması, biyometrik yüz eşleştirme, canlılık doğrulaması, deepfake tespiti algoritmaları Procat mühendisleri tarafından geliştirildi. Tüm çalışmalar yeni makine öğrenmesi ve imaj işleme yöntemleri akademik danışmanlarla birlikte yapılan Ar-Ge faaliyetleri çerçevesinde bu projeye özel olarak A’dan Z’ye gerçekleştirildi. Bu çerçevede sektöründe patent başvurusu yapabilecek ilk Ar-Ge merkezi olduk.”